БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН – МАКЕТИ НА ОТКРИТО

Втора английскаезикова гимназия „Томас Джеферсън“ е партньор на проекта БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН - МАКЕТИ НА ОТКРИТО

На 28.02.2017г. в НДК се представи избрания архитектурен проект за изграждането на образователния културно-исторически парк ”България на длан – макети на открито” и се откри дарителската акция за набиране на средства. Специални поздравления и радост от участието и доброволческите дейности на учениците от Втора английска гимназия ”Томас Джеферсън” изказаха министърът на туризма г-жа Стела Балтова, зам. министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, зам.-министърът на културата г-жа Боряна Христова. Благодарности получихме от г-н Иван Токаджиев, председател на сдружение ”България на длан”, г-н Съни Сънински, проф. Николай Овчаров и др. гости.

Участието ни в дарителската акция стартира с разпространение на ръчно изработени картички от ученици в 10 клас.

Призоваваме всички – учители, родители, ученици и приятели на Втора английска гимназия”Томас Джеферсън” да вземат участие в кампанията чрез закупуване на дарителски картички, изпращане на SMS на № 17 777 с текст DMS BG DLAN или превеждане на средства по дарителската сметка:

IBAN: BG40 TTBB 9400 1527 7721 70
БАНКА: СЖ“ЕКСПРЕСБАНК“ 
BIC: TTBBBG22

 

 

 

 

 

През учебната 2012/2013 година ученици от II АЕГ разработиха проект, свързан с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 год. и интегрираното-устойчиво градско развитие за периода 2014–2020 год. Идеятана младите хора беше да бъдат активна част от проектите, насочени към подобряване качеството на градската среда и обособяването на столицата като културен център на Балканите и в Европа. Целта на проекта е създаването на мини парк „България – древна и красива“.

Идеята беше предложена на Столична община за включване в интегрирания план за възстановяване и развитие на град София. Реализирането на такъв проект ще обогати културния облик на страната ни, ще разшири интереса на гражданите и гостите към историята и културата на България. Такава паркова зона може да се впише атрактивно като място за обогатяване на познанията, отдих, забавление, провеждане на уроци на открито, повишаване на интереса към България като туристическа дестинация. Консултант на проекта бе г-жа Мариана Бошнакова – старши учител по география и икономика.

За съжаление проектът не беше приет.

Реалност:

През 2016 г. ученици от 10, 11 и 12клас подкрепиха инициативата на сдружение „България на длан“ под ръководството на Иван Токаджиев и Съни Сънински за изграждане на парк „България на длан – макети на открито“, което съвпада и с идеята на проекта „България – древна и красива“.

Това е образователен културно- исторически проект, който чрез специално изработени умалени копия – макети на знакови сгради ще представи България като част от европейското и световното наследство на ЮНЕСКО, събрано на едно място. Проектът „БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН – МАКЕТИ НА ОТКРИТО“ ще бъде създаден на няколко етапа, като етап 1 ще бъде върху терен от 20 дка и ще наподобява в „миниатюра“ картата на България, видяна от високо.

От месец октомври 2016г.учениците от Инициативния комитет на гимназията Петър Бозаков, Васил Наков и Паолина Манаскова от 12 класи ръководител г-жа Мариана Бошнакова са членове на Инициативния комитет на проекта, а Втора Английска езикова гимназия е партньор по проекта.

На 23 ноември (сряда) в 14.00 часа пред НДК, в близост до Моста на влюбените, ще бъде открита изложба на архитектурните проекти, участващи в конкурса. Целта е повече български граждани да се запознаят с инициативата и нейното развитие, както и да бъде чут техният глас за визията на парка. Всеки ще може да направи своя избор като във фейсбук страницата на „България на длан“ на адрес www.facebook.com/minibulgaria.bg хареса предпочетенияот него архитектурен проект.

Учениците от Втора АЕГ ще участват активно в организирането, откриването и представянето на проекта в София и ще информират и поканят ученици от Пловдив, Велико Търново, Видин и Враца. Ще се включат и студенти , бивши ученици на гимназията, които са работили по проекта в училище.

Ние подкрепяме инициативата за изграждане на първия образователен културно-исторически проект!

 

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.