Новини

Провеждане на областен кръг на олимпиадата по английски език!

Съгласно Заповед №РД09-2049/28.08.2023г. на Министъра на образованието и науката, областнит кръг на олимпиадата по английски език ще се проведе на 18.02.2024г. от 9:00 часа. Училища- домакини, в които ще се проведе областния кръг са както следва:

 1. Класираните за областния кръг ученици от VIIІ клас, с изключение на класираните ученици от VIIІ клас от Първа АЕГ, Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ и 7 СУ „Свети Седмочисленици“,  следва да се явят на 18 февруари 2024 г. в 08:30 ч. в 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“район Възраждане, бул. „Христо Ботев“ 63.
 2. Класираните за областния кръг ученици от IХ клас  следва да се явят на 18 февруари 2024 г. в 08:30 ч. в СПГЕ „Джон Атанасов“,  район Изгрев, ул. „Райко Алексиев“ 48.
 3. Класираните за областния кръг ученици от X клас , както и класираните ученици от VIIІ клас от Първа АЕГ следва да се явят на 18 февруари 2024 г. в 08:30 ч. във Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, район Триадица, ул. „Траянова врата“ №26.
 4. Класираните за областния кръг ученици от ХI и ХIІ клас, както и класираните ученици от VIIІ клас от Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ и 7 СУ „Свети Седмочисленици“ следва да се явят на 18 февруари 2024 г. в 08:30 ч. в Първа  АЕГ, район Оборище, бул. „Kняз Александър Дондуков“ 60.
 5. Квесторите и четците на областния кръг на олимпиадата по английски език, следва да се явят в училището домакин, в което са разпределени на 18.02.2024 г. не по-късно от 08:00 ч.

Разпределението на квесторите и четците по училища-домакини е следното:

1. В 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“район Възраждане, бул. „Христо Ботев“ 63:

 • Квестори от : 134 СУ, 91 НЕГ, НПМГ, 127 СУ, 19 СУ, 105 СУ, 18 СУ, 12 СУ, 157 ГИЧЕ, 128 СУ, 1 СУ, ЧСУ „Увекинд“, НФСГ
 • Четци от : НПМГ, 127 СУ, 19 СУ, 105 СУ, 18 СУ, 12 СУ, 157 ГИЧЕ, 128 СУ, 1 СУ, ЧСУ „Увекинд“, НФСГ, 

2. В СПГЕ „Джон Атанасов“,  район Изгрев, ул. „Райко Алексиев“ 48:

 • Квестори от : 36 СУ, 125 СУ, ПГ по дизайн, 138 СУЗИЕ, 51 СУ, НПГПТО „Ломоносов, 7 СУ, 54 СУ, ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, 203 ПЕГ, СПГ „Княгиня Евдокия“, 44 СУ, ПЧМГ, 28 СУ,НТБГ
 • Четци от : 36 СУ, 125 СУ, ПГ по дизайн, 138 СУЗИЕ, 51 СУ, НПГПТО „Ломоносов, 7 СУ, 54 СУ, 203 ПЕГ

3. В Първа  АЕГ, район Оборище, бул. „Kняз Александър Дондуков“ 60.

 • Квестори от : 22 СУ
 • Четци от : НТБГ

4. Във Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, район Триадица, ул. „Траянова врата“ №26.

 • Квестори от :31 СУЧЕМ, 30 СУ, ЧПГ „Меридиан „22, 101 СУ, 108 СУ, 133 СУ
 • Четци от :134 СУ , 91 НЕГ

 

Концерт на талантите на 2АЕГ!

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА 2024 ГОДИНА!

В навечерието на най-светлите празници в годината възпитаниците на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ спазиха наложената традиция и вдигнаха градуса на коледните емоции с разтърсващ концерт на талантите на 2.АЕГ!

Както всяка година, така и сега той беше кулминация на благотворителната инициатива в подкрепа на каузата на Българската Коледа. Изпълнителите се раздадоха на сцената, публиката беше във възторг и възнаградиха всяко изпълнение с много аплодисменти.

 Г-жа Иванова-Директор на гимназията благодари за всеотдайността на учениците, за подкрепата на техните учители. Пожеланията и за здраве и благополучие бяха съпроводени и с надеждата, че пламъкът на добротворството, запален в училище ще озари пътя им през целия живот!

MASTERCLASS ART AKADEMY представя : „РИСУВАНЕ С ЧАЙ"

„Запомнете – рисуването е преди всичко удоволствие. Най-важно от всичко е да си доставите удоволствие. Затова ще рисуваме, ще пием чай, ще слушаме музика, ще си говорим. Винаги слушайте музика, докато рисувате. И не правете винаги едно към едно това, което казвам. Защото сме много различни хора. „

Така преподавателят по рисуване Георги Йорданов започна един различен час по съпреживяване, наречено „Рисуване и чай“  с ученици,  които участват в група по изобразително изкуство MASTERCLASS ART AKADEMY по Национална програма „Заедно в изкуството и спорта“. Свидетели на магическата поява на ученическите творби на коледна тематика бяха заместник-министърът на образованието и науката , д-р Емилия Лазарова, началникът на РУО София-град, д-р Ваня Кастрева и директорът на гимназията-г-жа  Веселина Иванова. 

В рамките на два часа, за първи път в училището, се използва и нов интерактивен дисплей – върху него Георги Йорданов нарисува два типа елхи, които биха могли да бъдат модел за бъдещите художници. Върху дисплея, закупен със средства по проект „Образование за утрешния ден, ще може да се рисува занапред и с истински бои.

„Изобразителното изкуство дава възможност да изразите чрез различни цветове своите преживявания, своите духовни стремежи и своето виждане за света и всичко, което се случва около Вас“, каза на учениците зам.-министър Лазарова. Тя ги поздрави, че са се възползват от националната програма, в която са ангажирани близо 62 000 ученици в групи по изкуства и спортни отбори . Тя добави, че тази програма за втора поредна година дава възможност за развитие на талантите. 

Подобни интересни и полезни дейности в рамките на програмата със сигурност ще предизвикат интерес и желание за участие в клубовете от още повече ученици.

Информация за рейтинговата система на висшите училища

На този линк може да получите информация за рейтингите на висшите училища в България. 

„Бъди герой“

Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ подкрепя Проекта „Бъди герой“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта и е представен от Асоциация „Иновативен трансфер на знания“.

Проектът има за цел да повиши осведомеността на младите хора, като разшири техните познания по превенция от бедствия, чрез методите на неформалното образование, използвайки съвременни комуникационни канали като Facebook, Instagram и Youtube.

Всеки може да бъде герой за себе си, своите близки, приятели и обществото като цяло. Създадени са три видеоклипа, засягащи темите за „Наводнения“, „Пожари“,  и „Земетресения“, които са със свободен достъп онлайнт. Изработени са наръчници в помощ на младите хора.

Предоставените ни  наръчници, както и 5 броя раници за спешни случаи, ще бъдат използвани на класните ръководители, с цел подкрепа и онагледяване на темите по бедствия и аварии, провеждани в часа на класа.

Наръчник пожар pdf-фаил, Наръчник наводнение pdf-фаил, Наръчник земетресение 

КАКВО ДА ПРАВИМ ПО ВРЕМЕ НА ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ? pdf-фаил

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ.10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (2023-2025) 

  

Открит урок на Катедра Картография и Географски информационни системи от СУ”Св. Климент Охридски” с ученици от профилирана подготовка по география и икономика в 12 клас

Открит урок на Катедра Картография и Географски информационни системи от СУ”Св. Климент Охридски” с ученици от профилирана подготовка по география и икономика в 12 класОткрит урок на Катедра Картография и Географски информационни системи от СУ”Св. Климент Охридски” с ученици от профилирана подготовка по география и икономика в 12 клас Открит урок на Катедра Картография и Географски информационни системи от СУ”Св. Климент Охридски” с ученици от профилирана подготовка по география и икономика в 12 класОткрит урок на Катедра Картография и Географски информационни системи от СУ”Св. Климент Охридски” с ученици от профилирана подготовка по география и икономика в 12 клас 

На 29.11.2.23 г. гл. асистент д-р Станислава Мишева, докторант Стоян Вълчев и студентката Ивелина Георгиева от Геолого-географския факултет на СУ”Св. Климент Охридски”представиха пред учениците от 12 клас с профилирана подготовка география и икономика открит урок на тема “Локализиране на обекти в района на Втора АЕГ”Томас Джеферсън” чрез използване на Service Area, анализ и отворени данни от OpenStreetMap”.

Извършиха и демонстрация на тема “Събиране и анализ на пространствени данни за количеството на фини прахови частици в атмосферния въздух около гимназията”. В момента на изследването данните за въздуха показаха висока чистота.

Учениците проявиха голям интерес, задаваха интересни въпроси за приложението на ГИС в различни сфери и възможностите за образование в тази специалност.

Конкурс за илюстрация и превод „Български светци, царе, герои“ 2023 г. на фондация „Детето и фолклора“

В конкурса участваха изключително много деца, юноши и младежи от страната и чужбина. Илюстрациите на наградените ученици, както и още 60 от тях, съпроводени с превод на англйски език, ще бъдат включени в електронното издание „Български светци, царе, герои“, което фондация „Детето и фолклора“ подготвя.

Награден за превод във втора възрастова група (15 – 18 години) и спечелил I място за „Белият кон“ на Христо Ботев е Ивайло Чернев, ученик от 12 а клас на 2 АЕГ.

Традиционно отбелязахме Световната седмица по предприемачество 14-22.11.2023 г. с иновационен лагер

Във връзка със Световната седмица по предприемачество на 17.11.2023 г. ученици от Втора АЕГ от клуб “Предприемачество и дигитален маркетинг” под ръководството на г-жа  Мариана Бошнакова и ученици от НФСГ под ръководството на г-жа Грозденка Трендафилова традиционно взеха участие в иновационен лагер. Домакин на събитието тази година беше НФСГ. Темата на предизвикателството, дадена от „Джуниър Ачийвмънт“ България ,  е “Устойчива мода за по-добро бъдеще”. Учениците, разделени в смесени отбори от двете училища, чрез достъп до Интернет и помощта на ментори от 12 клас на НФСГ и 2. АЕГ разработиха и защитиха своя бизнес идея за устойчива мода. Председател на журито беше д-р Руси Русев от НФСГ. Всички екипи показаха креативни и иновативни решения, умения за сътрудничество и презентиране.  Първо място получи идеята на Ванина Господинова 10б, Мартин Джупаров 11ж, Димитър Мишев 11б от 2. АЕГ , Мая Петрова и Рая  Китанова от НФСГ за устойчиво производство на гримове”Belleza Naturale”. На второ място е идеята за производство на работно облекло от бамбук на Мартин Горанов 12б и Николай Иванов от 12в клас “Bamboo eco cycle”.

 

Благодарим на всички за участието и пожелаваме успех в предстоящия конкурс на „Джуниър Ачийвмънт“ ! 

Участие на ученици от Втора АЕГ в шахматен турнир

Участие на ученици от Втора АЕГ в шахматен турнир

 

Ученици от Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" взеха участие шахматния турнир "Шахът - спорт, изкуство и
наука" по проект на район Триадица и заеха призови места. Сегашните участници в турнира продължават традицията за успешно представяне на ученици от гимназията в този спорт.

Отборът на 2 АЕГ „Томас Джеферсън“ е финалист на Петото европейско състезание по право, Къмпулунг, Румъния (01 – 07 ноември 2023 г.)

Пето европейско състезание по право (01 – 07 ноември 2023 г.)Пето европейско състезание по право (01 – 07 ноември 2023 г.)

Пето европейско състезание по право 
(01 – 07 ноември 2023 г.)

(Foundation Netherlands-Romania together with the Pedagogical College CAROL I in Campulung and Justice Resource Center in New York)

В тазгодишното състезание, организирано от фондация  „Нидерландия за Румъния“, Педагогическия колеж „Карол I“, гр. Къмпулунг, Румъния и Ресурсния център по право, Ню Йорк, САЩ, взеха участие седем държави - Кралство Нидерландия, Полша, Словакия, Северна  Македония, България, Кралство Есватини и Румъния, с общо девет отбора. Нашата страна беше предствена от отбора на 2 АЕГ „Т. Джеферсън“ в състав:

Прокурори (Обвинение):

 1. Калоян Митков 12 б
 2. Виктория Ценова 12 б
 3. Цвета Дочева 12 б

Защита:

 1. Биляна Павловска 12 а
 2. Никола Стоилов 12 а
 3. Мартин Горанов 12 б

Ръководител на „Ученическа правна кантора „Т. Джеферсън“:

д-р Мария Методиева, главен учител по АЕ

На финала отборът ни се изправи срещу отбора на Кралство Есватини. Председетал на съдийското жури бе съдия Алфонс Ори, съдия от Международния трибунал в Хага, участвал в Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия. 

Аплодисменти и адмирации за нашите дванадасетокласници!

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.