Новини

Училищен проект „Тримата големи български автори-Христо Ботев, Алеко Константинов, Пейо Яворов“

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенствоУченически игри 2022/2023 - общинско първенство

Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ представи в обновената си зала „Тържествена“  училищния проект „Тримата големи български автори-Христо Ботев, Алеко Константинов, Пейо Яворов“. Събитието е посветено на 175 г. от рождението на Христо Ботев,160 г. от рождението на Алеко Константинов и 145 г. от рождението на Пейо Яворов, които честваме тази година.

Официални гости бяха д-р Ваня Кастрева-началник на РУО, София-град; г-н Станислав Георгиев-Старши експерт по БЕЛ; г-жа Събка Попова-Старши експерт по БЕЛ; проф. Димитър Веселинов-Директор на ДИУУ; проф.Ваня Добрева-Ръководител на катедра „Култура, историческо наследство и туризъм” към УНИБИТ;  проф. д-р Христина Богова-Декан на Факултет по библиотекознание и културно наследство към УНИБИТ и г-жа Бойка Софийска от район Триадица.

Цели и задачи на проекта са да надгради:

Ø знанията за епохата, творците, литературните процеси, проекциите на гражданското самосъзнание,народопсихологията и нейните интеракции в историческите процеси;

Ø изучавания материал през по-различна форма на неговото интерпретиране;

Ø приложението на наученото в друга среда, извън урока;

Ø да представи нови връзки и взаимоотношения в изучавания материал;

Ø представата за мястото на лидерите в историята, като двигател на  исторически, културни и цивилизационни процеси през творчеството си и гражданското си поведение.

Проектът бе подкрепен с активното участие  в него на д-р Ваня Кастрева и г-н Станислав Георгиев.

ОСВЕЩАВАНЕ НА ЗНАМЕТО

В навечерието на Националния празник- 3 март, Втора английска езикова гимназия бе домакин на тържествена церемония по инициатива на Столична община и Столичен общински съвет за освещаване на националното знаме.

Събитието уважиха кметът на гр.София, г-жа Йорданка Фандъкова, Началника на РУО, София-град, д-р Ваня Кастрева, Председателя на Столичния общински съвет, г-н Георги Георгиев, както и г-н Мирослав Боршош- заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности''.

Ритуалът по освещаването отслужи Ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник при храм „Света Неделя“. На всички училища, детски градини и ясли бе дарено осветено българското знаме.

Поздрав към всички  отправиха децата от детска градина „Слънце“  с директор  г-жа Таня Бакалова.

Тържеството приключи с изпълнението на песента „Ясен месец“ нашата талантлива дванадесетокласничка Лилия Стоянова .

УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ- ШКОЛА ЗА ДОБРИ ДЕЛА

Представители на Ученическия парламент и екип от екопатрулите към Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ подеха инициативата „Заедно с младежите от градина „Вдъхновение“. Тя е част от доброволческите и благотворителните дейности , с  които училището участва в Националния конкурс „УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ- ШКОЛА ЗА ДОБРИ ДЕЛА“, раздел : „Изграждане на гражданско съзнание, в т.ч. доброволчески, благотворителни инициативи, обществено полезни дейности и съхраняване на националното самосъзнание“.

 

Тази инициатива е свързана с помощта на ученици от гимназията в дейността на градина Вдъхновение-гр.Божурище. Подпомагане при обработването и засаждането на оранжерията, срещи с младежите от градината с цел  подпомагане тяхното личностно развитие и активното им приобщаване към общността на активните млади хора и обществото.

Деветата ученическа научна сесия на БАН

На 2 и 3 декември 2022 г. се проведе Деветата ученическа научна сесия на БАН. Тя събра ученици и техните научни ръководители от цяла България в зала „Проф. Марин Дринов“ на ул. „15 ноември“ №1 в гр. София. На научната сесия присъстваха 30 състава, като Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ беше представена от два екипа от ученици на г-жа Севдалина Стоянова, преподавател по биология и здравно образование, които бяха отличени в сферите биомедицина и биология. 

Първият екип се състоеше от учениците от 10.е клас Кристиан Найденов, Атанас Диамандиев, Венцислав Дунев, Ема Станева и Теодор Асенов с научен ръководител д-р Емануил Найденов (Клиника и катедра по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. София). Тяхната експериментална постановка „Термографски изменения в мускулите на ръката при контролирано писане“, която се базира на инфрачервената термография, беше представена от Кристиан Найденов и наградена от журито в сферата на биомедицината и биофизиката. 

Андреас Кицос от 11в кл. на 2. АЕГ представи презентацията по проект “Вибрионите - опасни и безвредни”, по който работиха  с Тодор Белев от 1. АЕГ. Научен ръководител на екипа беше доц. Вера Кольовска - ИЕМПАМ - БАН, а научен консултант - доц. Стефан Енгибаров от Института по микробиология на БАН. Проектът беше класиран на трето място. 

 

Родителски срещи

В периода от 09.01.2023 до 11.01.2023г. ще се проведат присъствени родителски срещи по график, както следва:

На 09.01.2023г./понеделник/ - за учениците от 8 и 9 клас 

На 10.01.2023г./вторник/ - за учениците от  10 и 11 клас

На 11.01.2023г./сряда/ - за учениците от 12 клас 

Начало на срещите: 18:30 ч.

 

IN MEMORIAM

Общността на Втора АЕГ потъна в скръб от внезапната кончина на нашата прекрасна колега, изключителен преподавател по английски език и талантлива личност-Ивета Манолова!

Ценим всички години прекарани заедно с нея. Ценим прекрасните спомени за нейния отзивчив характер, доброта, висок професионализъм и всеотдайност в нашата трудна професия. Ценим нейното искрено приятелство, професионално сътрудничество и грижа към възпитанието и обучението на нашите ученици.

Добрите хора не умират, не се превръщат в пепел или в дим, те винаги оставят светла диря и ясен път, по който да вървим.

С много мъка и тъга се разделяме с теб, Иве, но ти оставаш завинаги в сърцата ни! 

Спи спокойно вечния  си сън!

 

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенство

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенствоУченически игри 2022/2023 - общинско първенство

Представителните отбори по футбол, баскетбол и волейбол на Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” участваха и показаха отлични резултати на първи районен етап от Ученически игри 2022/2023 г.

Отборите по футбол за момчета 8. - 10. клас и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов записаха съответно второ и първо място на проведения турнир в спортен комплекс “Спортна София’’, Борисовата градина. Учениците от 8. - 10.  клас  завоюваха второ място, а учениците от 11. - 12. клас завършиха на първо място.

Състезанията по баскетбол и волейбол се проведоха в спортна зала “Триадица”. Отборът по баскетбол за момчета 8. - 10. клас с ръководител Ирена Лозанова завърши на второ място. Отборът за юноши 11. - 12. клас се класира на престижното първо място и продължава на втори етап от състезанието. 

Успехи жънат и двата отбора по волейбол, които завършиха на първо място: момчета 8. - 10. клас с ръководител Теодора Цанова и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов.

Момичетата от 8. - 10. клас завършиха на трета позиция от 8 отбора, с ръководител Георги Тасев. 

Три отбора /футбол, баскетбол и волейбол/ продължават напред във втори етап от състезанието.

Пожелаваме късмет и успех на всички отбори на 2АЕГ във втори етап от Ученически игри 2022/2023 г.

 

Час по медийна грамотност в тв EURONEWS

Час по медийна грамотност в тв EURONEWSЧас по медийна грамотност в тв EURONEUSЧас по медийна грамотност в тв EURONEWS

Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ продължава да следва наложения си стандарт да търси, апробира и налага актуални и съвременни педагогически практики в учебно-възпитателната си работа. 

За изграждане на критическо мислене, активно гражданство и лична отговорност в ученето и социалното поведение в променящата се комуникационна среда, важна е ролята  на медиите в образованието на младите хората и тежестта на различните форми,  с която медийните послания (като програми, филми, образи, текстове, сайтове)  влияят  на процеса  на обучение и възпитание и квалификацията на учителите , придобива все по-голямо значение. 

Тези умения са особено необходими в епохата на постистината и разпространението на фалшиви новини. Добрата информираност е ключово условие за това да разбираш заобикалящия те свят, да направиш правилен кариерен избор и да се конкурираш на бързо променящия се пазар на труда. Министерство на образованието и науката също припозна медийната грамотност като едно от ключовите умения за изграждане на активно гражданско самосъзнание в гимназистите.

В тази посока е и подготвяната поредна иновация в гимназията. Тя е свързана с медийната грамотност, като елемент от развиване на уменията на 21.век, свързани адекватната рефлексия на влиянието на  огромния по обем информационен поток, който ежедневно ни залива.

Ученици от 11 и 12.клас посетиха тв „EURONEWS“-България. Посещението имаше за цел те да видят  процеса на създаване на новини и тяхното правилно отразяване в медийното пространство. Като международен информационен канал, журналистите се ръководят в своята работа от общоприетите международни журналистически стандарти. 

Учениците получеха и ценни уроци по кариерно ориентиране.   

Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия

Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия

Отборите на  2АЕГ „Т. Джеферсън“ приключиха състезанието с две призови отличия, които те получиха на официална церемония по награждаването в гр. Единбург, Шотландия.

Отборът на Адвокати и свидетели на ищеца в състав Лилиа Беляшка (12 Г),  Елица Тодорова (12 Г), Марио Боянов (12 Г), Станимира Димитрова (12 Г) и Калоян Митков (11 Б) – най-добър свидетел на ищеца

Отборът на Защита и свидетели на ответника в състав Аделина Венева (12 Г),  Павел Стоичков (12 В), Десислава Присадашка (11 А), Димитър  Милкински (12 Б) и Паола Стефанова (12 В) – най-добър адвокат на ответника

Поздравления за постигнатите резултати и нови бъдещи успехи!

Ръководител на отборите и Клуб „Ученическа правна кантора „Томас Джеферсън“: д-р Мария Методиева, главен учител по АЕ

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.