Новини

Спортната 2018г. за Втора АЕГВ навечерието на най-светлия за всички християни празник – Рождество Христово е време за смирение, добродетелност, благотворителност, благородство и поощряване на дух на разбирателство и взаимопомощ между хората.

Но, това е и време да покажем своите добри постижения – не само в учебните кабинети, но и на спортните площадки. В дните на традиционната равносметка на постигнатите резултати ви представяме част от участията и постиженията на нашите ученици в различни спортни инициативи.

Няма как да не започнем с ученика от 10 е клас, Петър Бойчев, завоювал второ място на международен турнир по шахмат.

На турнира „Лекоатлетически зведи 2018 „ , отборът ни може да се похвали със:

 • Златен медал за щафетата ни ;

 • Ивона Султова с три медала - златен на щафета, сребърен на скок дължина и бронз на 100 метра гладко бягане;

На деветия турнир по плуване за "Купата на София" Весела Димитрова завоюва второ място и сребърен медал.

Във връзка с домакинството на страната ни на Европейско първенство по футбол за девойки до 17 г. , БФС съвместно с '' GRASSROOTS'' организира Междуучилищен турнир за девойки 2018/2019.

Турнирът се проведе във футболната академия '' Царско село ''. Участие взеха 9 отбора от София сред които Американски Колеж, 192 СУ, ПГТМД Текстил, СУ Ученици с увреден слух и други.

Втора английска езикова гимназия подкрепя и се гордее с постиженията на всички свои възпитаници и им пожелава и през Новата 2019г. да множат своите добри резултати и на спортното поле!

Весела Коледа и щастлива Нова година!!

Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти

Проведени обучения във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, гр. София по проект BG05M20P001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

 

На 05.12. и 06.12.2018 г. във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ се проведоха две  обучения на учители по Дейност 1 „Подкрепа за професионално израстване и развитие на професионалните умения на педагогически специалисти чрез обучения, които завършват с присъждане на от 1 до 3 квалификационни кредита съгласно Наредба № 12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти” по проект BG05M20P001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Обученията се организираха от „Институт за човешки ресурси“ ООД с лектори Елена Христова и Севгин Гюлджен в тематично направление „Иновативни методи на преподаване“ по програма: „Внедряване на облачните технологии като средство за решаване на образователни задачи“ (частично присъствено обучение)“.

 

 

„Учител-будител в дигиталната ера“

Тази учебна година Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ се включи в кампанията  на Националния център за безопасен интернет   - „Учител-будител в дигиталната ера“ чрез своите най-млади преподаватели в екипа - новоназначените учители по БЕЛ Ивана Семерджиева и Зорница Танчева.

Целта на кампанията е да даде идея на българския учител как може да преподава дигитални умения   по време на редовните си часове, без да променя нито буква в годишното си разпределение. Чрез използване на интерактивни методи на обучение учителите могат да развиват у учениците си критично мислене, умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в интернет, комуникация и работа в екип, като едновременно с това преподават материала за часа.

В духа на „неизбежната дигитализация на учебния процес“ по думите на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, прилаганата методика на преподаване осигурява на учениците усвояване на нови компетентности, които ще им дадат възможност за придобиване на умения за  използване на модерните технологии в учебната дейност, както и за развиване на критично мислене при намиране на достоверната информация в интернет пространството.

Кампанията е и чудесен повод да бъдат спечелени за учителската професия младите кадри, което е едно от от основните предизвикателства на образователната ни система днес.

Материалите от проведените учебни часове може да намерите на сайта на Националния център за безопасен интернет.

Националната седмица на четенето

Националната седмица на четенето беше отбелязана и във ВТОРА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „Томас Джеферсън“ с поредица от инициативи, подкрепящи  четенето и развиването на уменията за учене, слушане и говорене в контекста на общата подкрепа за личностно развитие и на  Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Училищната библиотека, която предоставя пространство за самостоятелни проучвания, работа в екип, творчество и общуване между учениците и техните преподаватели се превърна в място на обсъждане на  актуалните книги сред учениците от 10 клас, на  тяхната проблематика, идеи и съдържание, които им помагат да развият знанията, уменията   и потенциала си, както и да участват пълноценно в общността и в обществото, към които принадлежат.

В часовете по БЕЛ учениците от 12 клас се включиха активно и в разискванията за ползата от четенето, за уменията, които то развива  да сътворим за себе си и за близките си един по-добър свят, с по-качествен живот. Учениците разискваха възможностите за интегративно обучение на литературата с история и философия за по-доброто осмисляне, възприемане и тълкуване на литературния материал в училище.

През тази седмица продължи и кампанията за обогатяване на учелищната библиотека-този път с речници и помагала на чуждите езици, които се изучават в училище.

В Часа на класния ръководител се проведе анкета с учениците от 8 и 9 клас  с цел проучване на литературните им интереси книгите, които четат. Резултатите от класацията подредиха десетте най-четени книги от учениците на Втора АЕГ.

 1. Поредицата от романи за Хари Потър на Джоан Роулинг 
 2. „Пърси джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън
 3. „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак
 4. „Хобит“ от  Дж. Р. Р. Толкин
 5. „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс
 6. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери
 7. „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн
 8. „Хартиени градове“ от Джон Грийн
 9. „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин
 10. „Игра на тронове“ от Джордж Р. Р. Мартин

 

Полезни Връзки

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.