Новини

Деветата ученическа научна сесия на БАН

На 2 и 3 декември 2022 г. се проведе Деветата ученическа научна сесия на БАН. Тя събра ученици и техните научни ръководители от цяла България в зала „Проф. Марин Дринов“ на ул. „15 ноември“ №1 в гр. София. На научната сесия присъстваха 30 състава, като Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ беше представена от два екипа от ученици на г-жа Севдалина Стоянова, преподавател по биология и здравно образование, които бяха отличени в сферите биомедицина и биология. 

Родителски срещи

В периода от 09.01.2023 до 11.01.2023г. ще се проведат присъствени родителски срещи по график, както следва:

На 09.01.2023г./понеделник/ - за учениците от 8 и 9 клас 

На 10.01.2023г./вторник/ - за учениците от  10 и 11 клас

На 11.01.2023г./сряда/ - за учениците от 12 клас 

Начало на срещите: 18:30 ч.

 

IN MEMORIAM

Общността на Втора АЕГ потъна в скръб от внезапната кончина на нашата прекрасна колега, изключителен преподавател по английски език и талантлива личност-Ивета Манолова!

Ценим всички години прекарани заедно с нея. Ценим прекрасните спомени за нейния отзивчив характер, доброта, висок професионализъм и всеотдайност в нашата трудна професия. Ценим нейното искрено приятелство, професионално сътрудничество и грижа към възпитанието и обучението на нашите ученици.

Добрите хора не умират, не се превръщат в пепел или в дим, те винаги оставят светла диря и ясен път, по който да вървим.

С много мъка и тъга се разделяме с теб, Иве, но ти оставаш завинаги в сърцата ни! 

Спи спокойно вечния  си сън!

 

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенство

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенствоУченически игри 2022/2023 - общинско първенство

Представителните отбори по футбол, баскетбол и волейбол на Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” участваха и показаха отлични резултати на първи районен етап от Ученически игри 2022/2023 г.

Отборите по футбол за момчета 8. - 10. клас и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов записаха съответно второ и първо място на проведения турнир в спортен комплекс “Спортна София’’, Борисовата градина. Учениците от 8. - 10.  клас  завоюваха второ място, а учениците от 11. - 12. клас завършиха на първо място.

Състезанията по баскетбол и волейбол се проведоха в спортна зала “Триадица”. Отборът по баскетбол за момчета 8. - 10. клас с ръководител Ирена Лозанова завърши на второ място. Отборът за юноши 11. - 12. клас се класира на престижното първо място и продължава на втори етап от състезанието. 

Успехи жънат и двата отбора по волейбол, които завършиха на първо място: момчета 8. - 10. клас с ръководител Теодора Цанова и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов.

Момичетата от 8. - 10. клас завършиха на трета позиция от 8 отбора, с ръководител Георги Тасев. 

Три отбора /футбол, баскетбол и волейбол/ продължават напред във втори етап от състезанието.

Пожелаваме късмет и успех на всички отбори на 2АЕГ във втори етап от Ученически игри 2022/2023 г.

 

Час по медийна грамотност в тв EURONEWS

Час по медийна грамотност в тв EURONEWSЧас по медийна грамотност в тв EURONEUSЧас по медийна грамотност в тв EURONEWS

Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ продължава да следва наложения си стандарт да търси, апробира и налага актуални и съвременни педагогически практики в учебно-възпитателната си работа. 

За изграждане на критическо мислене, активно гражданство и лична отговорност в ученето и социалното поведение в променящата се комуникационна среда, важна е ролята  на медиите в образованието на младите хората и тежестта на различните форми,  с която медийните послания (като програми, филми, образи, текстове, сайтове)  влияят  на процеса  на обучение и възпитание и квалификацията на учителите , придобива все по-голямо значение. 

Тези умения са особено необходими в епохата на постистината и разпространението на фалшиви новини. Добрата информираност е ключово условие за това да разбираш заобикалящия те свят, да направиш правилен кариерен избор и да се конкурираш на бързо променящия се пазар на труда. Министерство на образованието и науката също припозна медийната грамотност като едно от ключовите умения за изграждане на активно гражданско самосъзнание в гимназистите.

В тази посока е и подготвяната поредна иновация в гимназията. Тя е свързана с медийната грамотност, като елемент от развиване на уменията на 21.век, свързани адекватната рефлексия на влиянието на  огромния по обем информационен поток, който ежедневно ни залива.

Ученици от 11 и 12.клас посетиха тв „EURONEWS“-България. Посещението имаше за цел те да видят  процеса на създаване на новини и тяхното правилно отразяване в медийното пространство. Като международен информационен канал, журналистите се ръководят в своята работа от общоприетите международни журналистически стандарти. 

Учениците получеха и ценни уроци по кариерно ориентиране.   

Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия

Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия Симулация на съдебно дело ‘School Mock Court Case Project SCIO, 2022’, Шотландия

Отборите на  2АЕГ „Т. Джеферсън“ приключиха състезанието с две призови отличия, които те получиха на официална церемония по награждаването в гр. Единбург, Шотландия.

Отборът на Адвокати и свидетели на ищеца в състав Лилиа Беляшка (12 Г),  Елица Тодорова (12 Г), Марио Боянов (12 Г), Станимира Димитрова (12 Г) и Калоян Митков (11 Б) – най-добър свидетел на ищеца

Отборът на Защита и свидетели на ответника в състав Аделина Венева (12 Г),  Павел Стоичков (12 В), Десислава Присадашка (11 А), Димитър  Милкински (12 Б) и Паола Стефанова (12 В) – най-добър адвокат на ответника

Поздравления за постигнатите резултати и нови бъдещи успехи!

Ръководител на отборите и Клуб „Ученическа правна кантора „Томас Джеферсън“: д-р Мария Методиева, главен учител по АЕ

Иновационен лагер във връзка със Световната седмица по предприемачество 14-22.11.2022 г.

Световната седмица по предприемачество учениците от Втора АЕГ отбелязаха традиционно с провеждане на иновационен лагер  съвместно с ученици от НФСГ под ръководството на г-жа Грозденка Трендафилова и г-жа  Мариана Бошнакова. Иновационният лагер на JA-YE Europe и „Джуниър Ачийвмънт“ България  е интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и предлагат идеи за успешното му решаване. Учениците са от 9, 10 и 11 клас, разделени са в смесени отбори от двете училища, разполагат с информация чрез достъп до Интернет и помощта на ментори от 12 клас на НФСГ. Казусът тази година е на тема “Храната на бъдещето в нашия град”, като учениците имат задача  да разработят цифрово решение - мобилно или друго приложение, което да помогне на града да приложи по-успешно кръговата икономика в системите за производство, преработка и консумация на храни. 

И тази година учениците разработиха креативни и иновативни решения на поставения проблем,  показаха активно сътрудничество при работа в екип и отлични презентационни умения. 

Благодарим на всички за участието и ползотворната  работа!

ЕКО патрули

Днес 28.10.2022г. , учениците от ученическото самоуправление - ЕКО патрули и Училищен парламент, дариха на „Доброволците на Свв. Георги" - милосърдни добротворци за подкрепа на болящи и нуждаещи се, https://www.dobrovolcite.bg/ , над 600 кг. пакетирана и дълготрайна храна.

Ежегодната благотворителната дейност е от  училищната политика на 2.АЕГ „Томас Джеферсън“  и за втора година, учениците на гимназията се включиха активно и със сърце, за да подпомогнат нуждаещите се от топла храна хора.

Въпреки инфлацията в страната и затрудненото финансово състояние на семействата, успяхме изключително успешно да се справим с предизвикателството, като желанието за помощ, емпатия и съпричастност беше водещо в тази хуманна инициатива.

Благодарим от сърце на всички, които се включиха, на АР, на учителите, на непедагогическия персонал, семействата и най-вече на нашите ученици!

Отново пътуване с влак - атрактивно и красиво по Искърското дефиле с принос за намаляване на климатичните промени!

На 15.10.2022 . група от 57 ученици от Втора АЕГ” Томас Джеферсън”, придружени от Мариана Бошнакова, Надежда Алексиева, Надежда Танева и Анна Костадинова, осъществиха пътуване с влак по Искърското дефиле до Лютиброд и Черепишки манастир като инициатива на ученическия проект “Опознай и обикни България с влак”. В с. Лютиброд разгледаха известния скален феномен Ритлите. Посетиха останките от средновековната крепост Коритенград, местността Рашов дол по пътя към вр.Околчица, където е последната битка на десет от Ботевите четници. На връщане проведоха екоакция за почистване на отпадъци по екопътеката и района на Ритлите. В Черепишкия манастир учениците разгледаха къта , посветен на Иван Вазов, наблюдаваха интересни и уникални карстови форми в Искърското дефиле. Пътуването премина с много приятни емоции, голям познавателен интерес и отговорност към природата! Благодарности към служителите на БДЖ за организацията и позитивното отношение при групови пътувания на ученици!

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.