Новини

Втората национална конференция по Информационни технологии и автоматика за ученици, студенти и докторанти

Нови успехи!

Учениците на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ Давид Лившиц и Николай Маринов спечелиха награди за отлично представяне на Втората национална конференция по Информационни технологии и автоматика за ученици, студенти и докторанти.

Конференцията бе под патронажа на президента на Република България и се проведе в периода 25-26 април 2023 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет – София.

Давид Лившиц участва на конференцията с доклад на тема „Използване на изкуствен интелект за разпознаване на обекти в триизмерни видеогири“, а Николай Маринов с доклад на тема „Дигитализация на училищна библиотека“.

Двата доклада са разработени с научен ръководител д-р Георги Христов, учител по Информационни технологии в училището.

Шестнадесета олимпиада по гражданско образование в Силистра

На шестнадесетата олимпиада по гражданско образование в Силистра 28-30.04.2023г. ученичката от 11 ж клас Диана Благоева стана лауреат на МОН в четвърта възрастова група с отлична защита на проекта ”Светлинното замърсяване” и разработването на казус по  гражданска проблематика.

Поздравления за големия успех и пожелание за нови!

Шестнадесета олимпиада по гражданско образование в Силистра

Училищен проект „Тримата големи български автори-Христо Ботев, Алеко Константинов, Пейо Яворов“

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенствоУченически игри 2022/2023 - общинско първенство

Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ представи в обновената си зала „Тържествена“  училищния проект „Тримата големи български автори-Христо Ботев, Алеко Константинов, Пейо Яворов“. Събитието е посветено на 175 г. от рождението на Христо Ботев,160 г. от рождението на Алеко Константинов и 145 г. от рождението на Пейо Яворов, които честваме тази година.

Официални гости бяха д-р Ваня Кастрева-началник на РУО, София-град; г-н Станислав Георгиев-Старши експерт по БЕЛ; г-жа Събка Попова-Старши експерт по БЕЛ; проф. Димитър Веселинов-Директор на ДИУУ; проф.Ваня Добрева-Ръководител на катедра „Култура, историческо наследство и туризъм” към УНИБИТ;  проф. д-р Христина Богова-Декан на Факултет по библиотекознание и културно наследство към УНИБИТ и г-жа Бойка Софийска от район Триадица.

Цели и задачи на проекта са да надгради:

Ø знанията за епохата, творците, литературните процеси, проекциите на гражданското самосъзнание,народопсихологията и нейните интеракции в историческите процеси;

Ø изучавания материал през по-различна форма на неговото интерпретиране;

Ø приложението на наученото в друга среда, извън урока;

Ø да представи нови връзки и взаимоотношения в изучавания материал;

Ø представата за мястото на лидерите в историята, като двигател на  исторически, културни и цивилизационни процеси през творчеството си и гражданското си поведение.

Проектът бе подкрепен с активното участие  в него на д-р Ваня Кастрева и г-н Станислав Георгиев.

ОСВЕЩАВАНЕ НА ЗНАМЕТО

В навечерието на Националния празник- 3 март, Втора английска езикова гимназия бе домакин на тържествена церемония по инициатива на Столична община и Столичен общински съвет за освещаване на националното знаме.

Събитието уважиха кметът на гр.София, г-жа Йорданка Фандъкова, Началника на РУО, София-град, д-р Ваня Кастрева, Председателя на Столичния общински съвет, г-н Георги Георгиев, както и г-н Мирослав Боршош- заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности''.

Ритуалът по освещаването отслужи Ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник при храм „Света Неделя“. На всички училища, детски градини и ясли бе дарено осветено българското знаме.

Поздрав към всички  отправиха децата от детска градина „Слънце“  с директор  г-жа Таня Бакалова.

Тържеството приключи с изпълнението на песента „Ясен месец“ нашата талантлива дванадесетокласничка Лилия Стоянова .

УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ- ШКОЛА ЗА ДОБРИ ДЕЛА

Представители на Ученическия парламент и екип от екопатрулите към Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ подеха инициативата „Заедно с младежите от градина „Вдъхновение“. Тя е част от доброволческите и благотворителните дейности , с  които училището участва в Националния конкурс „УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ- ШКОЛА ЗА ДОБРИ ДЕЛА“, раздел : „Изграждане на гражданско съзнание, в т.ч. доброволчески, благотворителни инициативи, обществено полезни дейности и съхраняване на националното самосъзнание“.

 

Тази инициатива е свързана с помощта на ученици от гимназията в дейността на градина Вдъхновение-гр.Божурище. Подпомагане при обработването и засаждането на оранжерията, срещи с младежите от градината с цел  подпомагане тяхното личностно развитие и активното им приобщаване към общността на активните млади хора и обществото.

Деветата ученическа научна сесия на БАН

На 2 и 3 декември 2022 г. се проведе Деветата ученическа научна сесия на БАН. Тя събра ученици и техните научни ръководители от цяла България в зала „Проф. Марин Дринов“ на ул. „15 ноември“ №1 в гр. София. На научната сесия присъстваха 30 състава, като Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ беше представена от два екипа от ученици на г-жа Севдалина Стоянова, преподавател по биология и здравно образование, които бяха отличени в сферите биомедицина и биология. 

Първият екип се състоеше от учениците от 10.е клас Кристиан Найденов, Атанас Диамандиев, Венцислав Дунев, Ема Станева и Теодор Асенов с научен ръководител д-р Емануил Найденов (Клиника и катедра по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. София). Тяхната експериментална постановка „Термографски изменения в мускулите на ръката при контролирано писане“, която се базира на инфрачервената термография, беше представена от Кристиан Найденов и наградена от журито в сферата на биомедицината и биофизиката. 

Андреас Кицос от 11в кл. на 2. АЕГ представи презентацията по проект “Вибрионите - опасни и безвредни”, по който работиха  с Тодор Белев от 1. АЕГ. Научен ръководител на екипа беше доц. Вера Кольовска - ИЕМПАМ - БАН, а научен консултант - доц. Стефан Енгибаров от Института по микробиология на БАН. Проектът беше класиран на трето място. 

 

Родителски срещи

В периода от 09.01.2023 до 11.01.2023г. ще се проведат присъствени родителски срещи по график, както следва:

На 09.01.2023г./понеделник/ - за учениците от 8 и 9 клас 

На 10.01.2023г./вторник/ - за учениците от  10 и 11 клас

На 11.01.2023г./сряда/ - за учениците от 12 клас 

Начало на срещите: 18:30 ч.

 

IN MEMORIAM

Общността на Втора АЕГ потъна в скръб от внезапната кончина на нашата прекрасна колега, изключителен преподавател по английски език и талантлива личност-Ивета Манолова!

Ценим всички години прекарани заедно с нея. Ценим прекрасните спомени за нейния отзивчив характер, доброта, висок професионализъм и всеотдайност в нашата трудна професия. Ценим нейното искрено приятелство, професионално сътрудничество и грижа към възпитанието и обучението на нашите ученици.

Добрите хора не умират, не се превръщат в пепел или в дим, те винаги оставят светла диря и ясен път, по който да вървим.

С много мъка и тъга се разделяме с теб, Иве, но ти оставаш завинаги в сърцата ни! 

Спи спокойно вечния  си сън!

 

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенство

Ученически игри 2022/2023 - общинско първенствоУченически игри 2022/2023 - общинско първенство

Представителните отбори по футбол, баскетбол и волейбол на Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” участваха и показаха отлични резултати на първи районен етап от Ученически игри 2022/2023 г.

Отборите по футбол за момчета 8. - 10. клас и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов записаха съответно второ и първо място на проведения турнир в спортен комплекс “Спортна София’’, Борисовата градина. Учениците от 8. - 10.  клас  завоюваха второ място, а учениците от 11. - 12. клас завършиха на първо място.

Състезанията по баскетбол и волейбол се проведоха в спортна зала “Триадица”. Отборът по баскетбол за момчета 8. - 10. клас с ръководител Ирена Лозанова завърши на второ място. Отборът за юноши 11. - 12. клас се класира на престижното първо място и продължава на втори етап от състезанието. 

Успехи жънат и двата отбора по волейбол, които завършиха на първо място: момчета 8. - 10. клас с ръководител Теодора Цанова и юноши 11. - 12. клас с ръководител Огнян Комитов.

Момичетата от 8. - 10. клас завършиха на трета позиция от 8 отбора, с ръководител Георги Тасев. 

Три отбора /футбол, баскетбол и волейбол/ продължават напред във втори етап от състезанието.

Пожелаваме късмет и успех на всички отбори на 2АЕГ във втори етап от Ученически игри 2022/2023 г.

 

Час по медийна грамотност в тв EURONEWS

Час по медийна грамотност в тв EURONEWSЧас по медийна грамотност в тв EURONEUSЧас по медийна грамотност в тв EURONEWS

Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ продължава да следва наложения си стандарт да търси, апробира и налага актуални и съвременни педагогически практики в учебно-възпитателната си работа. 

За изграждане на критическо мислене, активно гражданство и лична отговорност в ученето и социалното поведение в променящата се комуникационна среда, важна е ролята  на медиите в образованието на младите хората и тежестта на различните форми,  с която медийните послания (като програми, филми, образи, текстове, сайтове)  влияят  на процеса  на обучение и възпитание и квалификацията на учителите , придобива все по-голямо значение. 

Тези умения са особено необходими в епохата на постистината и разпространението на фалшиви новини. Добрата информираност е ключово условие за това да разбираш заобикалящия те свят, да направиш правилен кариерен избор и да се конкурираш на бързо променящия се пазар на труда. Министерство на образованието и науката също припозна медийната грамотност като едно от ключовите умения за изграждане на активно гражданско самосъзнание в гимназистите.

В тази посока е и подготвяната поредна иновация в гимназията. Тя е свързана с медийната грамотност, като елемент от развиване на уменията на 21.век, свързани адекватната рефлексия на влиянието на  огромния по обем информационен поток, който ежедневно ни залива.

Ученици от 11 и 12.клас посетиха тв „EURONEWS“-България. Посещението имаше за цел те да видят  процеса на създаване на новини и тяхното правилно отразяване в медийното пространство. Като международен информационен канал, журналистите се ръководят в своята работа от общоприетите международни журналистически стандарти. 

Учениците получеха и ценни уроци по кариерно ориентиране.   

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.