Еко академия

Идеята, която обединява трите клуба, членуващи в тази академия, е здравето - здравето на човека и здравето на нашия общ дом - планетата Земя. Парадоксално е, че в забързаното ни време, време на надбягващи се автомобили и нови технологии, време на виртуална реалност и Интернет, в океана от информация за здравословен начин на живот, за диети, за справяне със стреса, за глобално затопляне, за защитени територии, за алтернативни източници на енергия не могат да се намерят универсални рецепти, които да решат проблемите. Едно обаче е безспорно: все още съществуват истински природни оазиси, в които може да бъде забравено забързаното ежедневие, в които човек се чувства щастлив, спокоен и зареден с нови сили. Защото здравето на човека зависи от природата, но и здравето на природата зависи от човека и защото хармонията между човек и природа не е само мечта. И именно в тази посока - как мечтата да стане реалност, как да се научим да бъдем отговорни не само за себе си, но и за онези, които идват след нас - са насочени усилията на момчетата и момичетата от Еко академия.

Клуб "Здраве"

Негови ръководители са К. Миланова - педагогически съветник във 2 АЕГ и С. Стоянова - учител по биология в гимназията. Основната концепция на клуба е: "Здравето е сила! То дава не само физическа, но и психическа мощ. Прави ни красиви, свободни, добри и щастливи." Темите, дискутирани и популяризирани от участниците, са с обществена и социална значимост: сърдечно-съдови заболявания и профилактиката им, здравословно хранене и отклонения, превенция на наркоманиите, на зависимостите, сексуален тормоз и насилие, агресия и методи за трансформиране на гнева в градивна енергия, стресът и методи за справяне с него. И все пак най-предпочитаните дейности са тренингите и дискусиите, и разбира се изработването на брошури и презентации по теми от програмата, в които всеки намира место за изява.

Клуб "Екобъдеще"

Актуалните екологични проблеми в национален и глобален мащаб и начините на тяхното разрешаване: промените в климата и глобално затопляне, намаляването на замърсяването на водата, въздуха и околната среда, алтернативните енергийни източници, решаването на глобалните екологични проблеми като предпоставка за устойчиво развитие - това са основните теми, по които бъдещите еколози правят проучвания и оживено обсъждат на кръгли маси. Много важна част от клубната дейност са изработените реферати, презентации и табла. Планиран е и симпозиум съвместно с партньорите от гимназия "Яне Сандански" по проблемите на устойчивото развитие и начините на решаването им. А екологичните разходки и екоакции са любима занимания на участниците в клуба, ръководен от Е. Атанасова и Г. Дерибанова - преподаватели в гимназията.

Клуб "Екотуризъм"

Мотото на участниците в клуба е "Да открием заедно очарованието на българската природа. Нашата природа се нуждае от теб сега!". Водени от тази идея, екотуристите предвиждат проучване и популяризиране на туристически маршрути и обекти, на живописни екопреходи, на защитени животински и растителни видове и организиране и участие в планински походи във Витоша, Стара планина и Пирин. А за да станат повече съпричастните към общуването с природата и движението като здравословен начин на живот, в клубната дейност се предвижда разработването на брошури, флаери, презентации и други информационни материали за популяризиране на природните красоти и различните видове туризъм в България.

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.