Kenya possibilities and reality

Ученици от 10 и 11 клас на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ с ръководител г-жа Мариана Бошнакова,  участваме в международния проект „Реализация на целите на хилядолетието за развитие“. Проектът се  координира от Център „Отворено образование“ България в партньорство с асоциацията ”Помощ и програми за устойчиво развитие Адженда 21” от Румъния, Италия, Великобритания, Танзания  и  Република Южна Африка.

Основната цел на нашия проект - ”Кения – възможности и реалност” е свързана с:
-повишаване на чувствителността на учениците към Целите на хилядолетието  за развитие на ООН и проблемите на страните в Африка;
- развитие на емпатия, отговорност към настоящето и желание за промяна в бъдеще;

 

При  представянето на проекта  в актовата зала на 2АЕГ учениците показаха висока чувствителност към проблемите на социалната справедливост и  готовност за участие в инициативи за преодоляването им. 
Резултат от застъпническите ни дейности са отговорите от институциите – Президентство, МОМН, МВнР, които изразяват благодарност към екипа за проявената гражданска позиция и ангажираност с глобалните проблеми на човечеството.

 

 

 

 

Работата по проекта продължава съвместно с училище -    Reru R.C Primary School до гр. Кисуму - Кения по проблемите на справедливата търговия Fair trade. 


Екип на проекта:
1.Габриела Поборникова 11б клас
2.Теодора Георгиева 11е
3.Валя Маринова 11в
4.Виолета Димчева 11е
5.Банчо Банчев 11б
6.Гергана Василева 11г
7.Тодор Цветанов 10д
8.Стелиана Станева 10в
9.Йоана Стефанова 10в клас

 

През юли 2013г. Валя Маринова от 12в клас и г-жа Мариана Бошнакова  посетиха  нашите приятели от училището в Реру, Кения . Посрещнати бяха топло и сърдечно  от учителите и учениците.  Срещата беше много вълнуваща – споделени емоции, докосване до различен бит и култура, реалност,изпълнена с тежки проблеми:
-Бедна и амортизирана материална база;
-Недостатъчни и похабени учебници, само за работа в училище;
-Децата идват на училище пеша от район с отдалеченост до 4 км; в ранните часове            понякога стават жертви на насилие и агресия;
-Липса на средства за хранене на учениците и на течаща вода/ използва се резервоар/;       -Лоши хигиенни условия в санитарните помещения;
-Ниски и неизплатени заплати на учителите за продължителен период; 
Въпреки лошитеусловия за труд и учебен процес  децата и учителите са отговорни и изпълнени с желание за работа. Училището е в конкуренция с други училища в района, но събира достатъчно ученици само заради преподавателския състав. В  училището като учител по английски език работи доброволка от Германия и с нейна помощ е ремонтирана една класна стая. 
Какво можем да направим ние? Изпратихме колет с ъс снимки от срещата, книжки и учебници на английски език. Ученици от 12 клас организират дарителска кампания. 
Присъединете се и вие!

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.