111-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ

 111-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ111-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 111-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ, ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРОВЕДОХА ТРАДИЦИОННАТА „СРЕЩА НА ПОКОЛЕНИЯТА“

На 12 октомври 2023 г., се проведе ежегодната „Среща на поколенията“ в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г.С.Раковски“, посветена на предстоящия празник на българските Военновъздушни сили – 16 октомври и в памет на въздушните защитници на България. Организатори са Командването на ВВС, Военна Академия, фондация „Български ВВС“ и Българската авиационна асоциация.
Срещата бе открита с химна на България и химна на ВВС, като след това  командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров отправи приветстващо слово към всички присъстващи и представи кратка презентация, в която бяха отбелязани кръгли годишнини, които са тясно свързани с българските ВВС и развитието на авиацията в страната. В своето слово той акцентира върху:
- 140 г. от рождението на Радул Милков;
- 100 г. от създаването на българската гражданска авиация;
- 90 г. от първото производство на самолет – КБ-1 Пеперуда, 7 самолета от тях са произведени в самолетна фабрика „Капрони Български“ – Казанлък. За 10 години функциониране на фабриката са създадени над 150 самолета с различно предназначение.
- 80 г. от гибелта на Списаревски;
- 80 г. от англо-американските бомбардировки на България;
- 70 г. от връчването на бойното знаме на авиобаза – Безмер и
- 60 г. от първия полет на самолет МиГ-21 в България.

Генерал-майор Димитър Петров отбеляза, че „Срещата на поколенията“ е повод да се преклоним пред паметта и да изкажем признателност към делото на всички достойни българи, защитавали родното небе и изпълнили свещения си дълг към род и Родина! Той допълни, че освен славно минало, Военновъздушните сили имат и светло бъдеще.

Официално присъстваха учениците от секция ЕКО патрул, предствяйки 2.АЕГ "Томас Джеферсън", и за които честването на годишнината и посещението във  Военна академия „Г.С.Раковски“ е за осма поредна година.

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.