Обучителна мобилност в Неапол

Обучителна мобилност в НеаполДевети географски фестивал в Бургас 2024Обучителна мобилност в НеаполОбучителна мобилност в НеаполОбучителна мобилност в Неапол

В периода 02.02-16.02.2024г. тридесет и двама ученици и трима учители от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ пътуваха до Неапол, Италия в рамките на проект 2023-1-BG01-KA121-SCH-000117747, изпълняван с финансовата подкрепа на Център за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм +“, КД1, сектор „Училищно образование“. Темата на мобилността беше: „Flipped classroom #IT“  и изцяло кореспондира с наложената политика на образователни иновации и дигитализация на учебния процес във Втора АЕГ.

Домакин от италианска страна беше образователен център “ Cosvitec” –за проучване, висше образование и заетост- https://www.cosvitec.eu/

Общата цел на програмата е чрез учене през целия живот да подкрепя образователното, професионалното и личностното развитие на хората в областта на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа и извън нея, като по този начин допринася за устойчив растеж, качествени работни места и социално сближаване, за насърчаване на иновациите, както и за укрепване на европейската идентичност и активното гражданство. Програмата „Еразъм+“ за периода 2021—2027 г. е по-приобщаваща, по-цифрова и по-екологосъобразна. В нея има възможности за всички възрасти и по-голям избор за организациите.

През периода на обучение, което се осъществяваше съобразно предварително изготвената програма, учениците разгледаха видовете международни споразумения, като акцентът беше поставен върху общата характеристика на целите за устойчиво развитие на ООН и обсъждане на различни проблеми. Предварително зададените и обсъдени с учениците цели бяха изкореняване на бедността, предотвратяване на глада, добро здраве и благополучие, качествено образование, равнопоставеност на половете, чиста вода и санитарно-хигиенни условия, достъпна и чиста енергия, достоен труд и икономически растеж, промишленост, иновации и инфраструктура, намаляване на неравенството, устойчиви градове и общности, отговорно потребление и производство, борба с климатичните промени, живот под водата, живот на земята, мир справедливост и силни институции, партньорства за целите.

Безспорен интерес предизвикаха някои от предложените от обучителите теми, сред които бяха тези за историята на Неапол и какви пречки има за развитието на града, устойчиво развитие на Неапол и Италия, енергетиката като източници и план за развитие, източтици и управление на водите, градски транспорт - източници на енергия, структура. Не на последно място беше обсъждан проблемът за санитарно-хигиенните условия и организацията на събирането на отпадъци. Българските ученици поставиха пред италианските лектори въпроса за индустрията и разпределението на отраслите, както и проблемите с хора, водещи номадски начин на живот в региона.

Всеки ден, след приключване на учебните занятия в обучителния център на Cosvitec, учениците имаха възможност за реализиране на богата програма - разглеждане различни културни и исторически места (църкви, музеи, галерии, оперен театър, футболния стадион на Неапол, замъци, катакомби, живописни градини и впечатляващи гледки и др.). В началото имаше първоначална опознавателна пешеходна разходка в Неапол. В безплатния ден за музеите (всяка първа неделя от месеца) успяхме да посетим Археологическия музей и Кралския дворец. По желание част от учениците бяха на футболен мач, а други на концерт в операта Сан Карло. Всеки ден, когато приключваха занятията, имахме разнообразна програма - разходка в историческия център на Неапол, възможност за покупка на сувенири, посещение на националния музей Каподимонте, разположен в бившия дворец (лятна резиденция) на Бурбоните, екскурзия до митичния вулкан Везувий, посещение на Галерия Бурбоника - древен подземен проход, построен за военни цели, за да свърже Кралския дворец с военните казарми в Неапол. По време на Втората световна война тунелът е използван като убежище по време на бомбардировки. Понастоящем тунелите са отворени за обиколки и се свързват с катакомбите на Неапол. Един от дните с ферибот осъществихме посещение на прекрасния остров Капри - Анакапри, вила Сан Микеле, Пиацетата, градините на Август, присъствахме и на традиционния ученически карнавал на изкуствата в града. На следващия ден посетихме и Помпей - античния римски град, погребан под слой от вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 година.

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.