Понеделник 1-ви Май 2006 22:00 ч.
Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow
Клуб Литература, публицистика и журналистика

Учениците от клуб Литература, публицистика и жерналистика с голям интерес се ангажират и забавляват с разнообразните дейности и мероприятия провеждани в клуба и изграждат себе си като младите творци на българското перо.

Многобройните срещи с български писатели, поети и жерналисти им помага да развият своите умения и талатни. Клубът е и в партньорство с гимназия "Яне Сандански” в гр. Сандански.

 

За Клуба

В клуба дейно участие взимат ученици от 9, 10 и 11 клас.

"Всички ние се забавляваме и с голямо удоволствие вършим различните клубни дейности" казват учениците.

Извънкласните мероприятия са разнообразни и будят голям интерес у членовете на клуба. Първата среща, която се проведе на 30.10.2009г., бе в Столична библиотека, зала "Надежда”. Там се срещнахме с поетесата Мирела Иванова, преподавателката по теория на превода Милена Лилова и писателите Димитър Томов и Владимир Зарев. Коментирахме творчеството им.

През месец ноември, 2009 г. се срещнахме с журналистите Лили Маринкова, Паула Хюсеин, Борислав Зюмбюлев, Максим Караджов – едни от водещите журналисти в България. Представихме работата на нашия клуб по проекта. Получихме интересна информация за професията "журналист”, за "разследващата” журналистика, за ролята на ролята на журналистиката и ролята на медиите при формиране на общественото мнение. Обсъдиха се алтернативите в развитието и’ във връзка с новите технологии и бъдещия електронен формат на изданията. Срещата в конферентната зала "Панорама” беше удоволствие за нас и приключи с покана за посещение на редакцията на вестник 24 часа.

В края на месец ноември ние – "бъдещите журналисти”, посетихме гимназия "Яне Сандански” в гр. Сандански (наш партньор по проекта). Там успяхме да разменим познанията си и представихме дейностите, които сме извършвали до този момент по проекта. На литературната вечер програмата ни започна с представянето на стихотворения, написани от ученици от нашата гимназия. Същевременно се проведе и анкета, целяща да провери каква е зависимостта на тийнейджърите от медиите. Монолгът на Хамлет от едноименната Шекспирова трагедия беше представен както на български, така и на английски език. Цялата програма беше посрещната с голям интерес и с бурни аплодисменти. Вдъхновени от представянето ни, учениците от литературния клуб на гимназията в град Сандански обещаха на предстоящото им гостуване да представят програма – увлекателна и интересна като нашата. А ние ще ги очакваме с голям интерес и нетърпение на литературната среща през месец януари в София.

Дейността на младия журналист не спира - на 19 февруари 2010 г. се проведе среща с Надя Обретенова и Александър Варадинов, която даде на учениците неповторима възможност да се докостаг до живота на телевизионния журналист, като разберат малко повече за професията направо от извора. Срещата бе излъчена по БНТ-САТ в сутрешния блок на Канал 1.

На 15.12.2009г. в ресторант "Яйцето”, в Софийският университет, се състоя презентация на новата книга на Николай Табаков – "Няма да е все така”. Гости бяха професор Валери Стефанов и Бойко Ламбовски. На срещата присъстваха ученици, както от нашия клуб, така и ученици от училището ни. За един час се потопихме в академичната атмосфера на на-старото висше учебно забведение в България. Авторът на книгата сподели свои размишления относно творческия процес и трудностите, съпровождещи издаването на подобен текст в България.

На 27.01.2010 година се проведе втората литературна среща на двата клуба "Литература, публицистика и журналистика" на нашата гимназия и гостите ни от гимназия "Яне Сандански", град Сандански. Събирането, което бе осъществено благодарение на желанието и топлите, приятелски чувства между двете училища, бе изпълнено с много приятни мигове, емоции и искренно възхищение от творчеството на възпитаниците на двете елитни училища.

Началото на срещата беше белязано от речта милата ни директорка - госпожа Емилия Лазарова, както и на директорката на "Яне Сандански" госпожа Зорица Органджиева.

Първата част на програмата започна със стихове, разкази и есета на различни литературни теми, създадени от съучениците ни от 10ти и 11ти клас. Гостите ни от Сандански бяха покорени както от творчеството на нашите ученици, така и от невероятните песни, изпълнени от Жана и Гергана от 8ми клас, които разчусвстваха всички ни.

Във втората част от литературната ни среща, нашите приятели от "Яне Сандански" ни заплениха със таланта си и необикновенните изненади, които ни бяха подготвили. Разбрахме за историята на милото им училище, бяхме запознати с творчеството на поети, родени в Сандански, имахме възможността да чуем личното творчество на не един от връстниците ни, насладихме се на ангелските гласове на две прекрасни момичета, които показаха, че талантът им да пеят е страхотен. Несъмнено най-интересната част бе тази, в която нашите гости ни запознаха с разнообразието от шопски и македонски диалектни думи и изрази. Беше организирано състезание за 2 от нашите момичета, които се представиха блестящо. Друга изненада, която беше неочаквана за всички ни бе викторината с подаръци, в която имахме завиден успех, показвайки че познаваме от близо българското литературно творчество.

И неусетно часовете се изнизаха и срещата ни дойде до своят край. Всички участващи бяха единодушни, че това няма да е последната среща между вече установилите топли чувства Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" и гимназия "Яне Сандански".

 


Клуб Литература, публицистика и журналистика