Превенция кибертормоз и интернет сигурност

На 06.02.2017 г. в училището стартира ежегодната кампания за киберсигурност, по случай Международния ден на интернет сигурността – 09 февруари. Учениците от Училищния парламент изготвиха табла и брошури, които поставиха в различни възлови места на училището. Групата на Еко Патрули, по метода „Връстници обучават връстници“, представяха информация на своите съученици чрез презентация с превенционна цел и къси филми в ЧК. Важен момент в тази кампания обаче е и гостуването на Инспектор Любомир Тулев от специализираният сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР. Той е сформиран през месец март 1998 година и приоритетно изпълнява задачи по противодействие на организирани престъпни групи и отделни лица. Инспектор Любомир Тулев със своята компетентност и професионализъм, успя да грабне вниманието не само на учениците, но и на учителите. Той представи актуална и важна информация в Актовата зала на училището, където се събраха ученици от първа смяна, а след това и ученици от втора смяна. Бяха обхванати повече половината от учениците на II АЕГ, като акцента падна върху децата от 8, 9, 10, 11 класове.

Защо за нас от II АЕГ е важна тази тема. Да опазим децата си от агресията и тормоза е една от основните политики на училището.

В динамичния и бързоразвиващ се свят на технологиите, киберсигурността заема все по-голямо и значимо място в нашето ежедневие. С тази училищна кампания ние целим да запознаем учениците и да им обясним опасностите и нежелание следствия, които могат да ги сполетят в интернет пространството. Искаме да ги запознаем с въпроса дали и колко време трябва да се сърфира в интернет, по колко време те отделят за престоя си пред компютрите, както и използването на мобилните телефони, дали на тях има инсталиран филтър за родителски контрол. Всичко това са фактори, които предполагат или предуславят едно дете да стане обект на кибертормоз или самото то да се превърне във виртуален агресор. Учениците трябва да знаят как да потърсят помощ и от кой, как да реагират в подобни ситуации, с кого да споделят и да потърсят подкрепа.

Ние живеем във века на масовата електронна комуникация, представена най-вече от мобилните телефони и интернет, голяма част от живота и дейността на хората се пренася в света на електронните технологии. Както във физическия свят обаче, така и във виртуалния човек присъства и със своите негативни черти от характера – през интернет можем да поддържаме връзка със своите близки, които са далече от нас, но можем и да се скараме с тях, можем да бъдем похвалени, но можем да бъдем и наругани, можем да получим полезна информация, която ни е необходима, но можем да бъдем и измамени, могат да ни изпратят снимки от последното парти, на което сме присъствали, но с тях можем да получим вирус, който да унищожи голяма част от информацията на компютъра ни. Важния акцент тук е, че е безсмислено за това да обвиняваме технологиите, защото те го правят възможно – в крайна сметка тези неща се случват постоянно и във физическия свят и идват от хората, не от компютрите. И точно както е важно да знаем как да предпазим децата и себе си от посегателства във физическия свят, така присъства крайната необходимост от ранно развиване на умения за справяне и с посегателствата в света на електронните комуникации.

Кибертормозът се извършва чрез средствата на технологиите за електронна комуникация – интернет и мобилните телефони. Можем да го открием под различни форми и наименования: e-bullying (е-тормоз), electronic bullying (електронен тормоз), cyberviolence (кибернасилие), digital bullying (дигитален тормоз), online bullying (онлайн тормоз) и т.н. Отличителните му черти са същите, както при „класическия“ тормоз, само че физическата реалност е сменена с виртуална и търпи известна промяна във формите, свързана е с възможностите и ограниченията на технологиите. И тук основната задача е злонамереността и целенасоченото желание да се навреди, демонстриране на сила – невъзможността на жертвата да се защити успешно, многократно и продължително във времето повторение.

Светла Влахова – училищен психолог

Полезни Връзки

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.