Националната седмица на четенето

Националната седмица на четенето беше отбелязана и във ВТОРА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „Томас Джеферсън“ с поредица от инициативи, подкрепящи  четенето и развиването на уменията за учене, слушане и говорене в контекста на общата подкрепа за личностно развитие и на  Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Училищната библиотека, която предоставя пространство за самостоятелни проучвания, работа в екип, творчество и общуване между учениците и техните преподаватели се превърна в място на обсъждане на  актуалните книги сред учениците от 10 клас, на  тяхната проблематика, идеи и съдържание, които им помагат да развият знанията, уменията   и потенциала си, както и да участват пълноценно в общността и в обществото, към които принадлежат.

В часовете по БЕЛ учениците от 12 клас се включиха активно и в разискванията за ползата от четенето, за уменията, които то развива  да сътворим за себе си и за близките си един по-добър свят, с по-качествен живот. Учениците разискваха възможностите за интегративно обучение на литературата с история и философия за по-доброто осмисляне, възприемане и тълкуване на литературния материал в училище.

През тази седмица продължи и кампанията за обогатяване на учелищната библиотека-този път с речници и помагала на чуждите езици, които се изучават в училище.

В Часа на класния ръководител се проведе анкета с учениците от 8 и 9 клас  с цел проучване на литературните им интереси книгите, които четат. Резултатите от класацията подредиха десетте най-четени книги от учениците на Втора АЕГ.

  1. Поредицата от романи за Хари Потър на Джоан Роулинг 
  2. „Пърси джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън
  3. „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак
  4. „Хобит“ от  Дж. Р. Р. Толкин
  5. „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс
  6. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери
  7. „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн
  8. „Хартиени градове“ от Джон Грийн
  9. „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин
  10. „Игра на тронове“ от Джордж Р. Р. Мартин

 

Полезни Връзки

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.