Екофорум Сибир

Мария Русиянова Цибранска, ученичка от 11 г клас и Мариана Александрова Бошнакова, учител по география и икономика във Втора английска гимназия“ Томас Джеферсън“ взеха участие в Международния младежки екологичен форум“Една планета – едно бъдеще“, проведена от 27.05. до 31.05.2018г. в гр. Ханти - Мансийск, автономен окръг Югра, Русия. Форумът се провежда в рамките на XVI-та Международна екологическа акция «Спаси и съхрани», в съответствие с държавната програма на автономен окръг «Обезпечаване на екологическата безопасност на Ханти-Мансийския автономен окръг – Югра от 2018-2025 год. и в период до 2030 год.»

По програмата на форума взехме участие в следните дейности:

  • Представяне на доклади и презентации по екологични проблеми на асоциираните училища към ЮНЕСКО –Мария Цибранска представи ученическия проект - Ecological problems in Bulgaria. Excessive use of paper and deforestation.“ с регламент за 5 минути и „Националното богатство на България“ с регламент 3 минути и получи награда за най-добър проект/общо 5 наградени проекта/.

  • Конкурс за най-добри практики в еколого-просветителската и природозащитна дейност сред ръководителите на делегации – Мариана Бошнакова получи награда – Специална диплома за системен подход в екологичното образование на подрастващите за презентацията си „Успешно екологично образование“.

  • На творческата вечер България бе представена с изработено от учениците видео за 4 минути и граовско хоро, изпълнено от Мария Цибранска, поднесени на гостите питка, мед и сол и сувенири от България. Мариана Бошнакова е наградена с благодарствено писмо за активно участие във форума.

  • Работа в образователни модули по избор на участниците с ментори от Русия:

  1. Доброволчеството като елемент на екологичната култура.
  2. Междукултурна комуникация и неформално образование в младежките екологични организации.

  3. Екологично образование в контекста на устойчивото развитие.

  • Последващи дейности: Осъществен обмен на идеи и предстоящо разработване на съвместен онлайн проект между България и Азербайджан по екологични проблеми в страните, съвместни проекти с ученици от гр. Сургут, Русия и Беларус.

Полезни Връзки

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.